SANOP Official Team

vrijwilligers voor  de rallysportWat wij doen

Wat doet een official
Een official doet vrijwilligerswerk bij de verschillende rallysport evenementen. Zij zijn actief op een klassementsproef (KP) van een rally en zorgen voor een goed verloop van de KP. Zij bouwen de KP op volgens een veiligheidsplan, bemensen alle posten van de eerste tijdcontrole van de KP tot en met de Stop Finish van de KP en ruimen al het materiaal weer op naderhand. 

Op een baanpost zorgen de officials voor de veiligheid van het publiek en zijn zij de 'ogen en oren' van de proevenchef van de KP en de wedstrijdleiding. Zij begeleiden/wijzen het publiek naar de plekken waar zij mogen staan. Ook grijpen zij in bij onverwachte gebeurtenissen zodat de KP zo veilig en eerlijk mogelijk verloopt. Als er bijvoorbeeld een equipe uitvalt en de rallyauto versperd de route van de KP gedeeltelijk/geheeld dan moeten opvolgende equipes gewaarschuwd worden.  Dit gebeurd dan door middel van een gele vlag. 

Op de technische posten verzorgen de officials de tijdswaarneming van de KP. Van het 'inchecken' van de equipes bij de tijdcontrole van de KP, het op de juiste tijd laten starten van de equipes, het registreren van de finishtijden bij de fly-finish tot het ontvangen van de gefinishte deelnemers aan de stopfinish behoren tot de werkzaamheden. 

Officials doen dus belangrijk vrijwilligerswerk en maken het mogelijk dat er in Nederland rallywedstrijden verreden kunnen worden. 

Hoe wordt je een official?
Bij een rally zijn vaak meer dan 200 officials als vrijwilliger actief. Dit zijn allemaal mensen die (in ieder geval) een ding met elkaar gemeen hebben: passie voor de rallysport. Ben je op zoek naar een leuke hobby en hou je van autosport/rallysport. Ga gerust een keertje mee en je zult ervaren hoe leuk en gezellig het is. Hoe kun je je opgeven: door een mailtje te sturen naar officialteamsanop@gmail.com of vul het contactformulier in op de website. 

Kun je dan zomaar mee zonder een cursus? Niet helemaal. Om als official te mogen optreden moet je in ieder geval de e-learning hebben gedaan. Deze kun je doen op de volgende website van de KNAF: http://www.knaf.nl/elearning-modules/rally-erb-2018/story_html5.html 
Heb je deze e-learning gehaald, dan mag je het lopende seizoen als official optreden tijdens de Nederlandse Rallyevenementen. 

Als je voor het eerst meegaat, wordt je bij een ervaren official gezet die jou helpt en uitleg geeft. Hij/zij gaat jouw leren hoe je een KP opbouwt en hoe & wat je moet doen tijden het draaien van de KP. Als je een paar keer mee bent geweest kun je daarna de basis officialcursus gaan doen. De cursus zelf doe je op één dag. Als voorbereiding krijg je cursusmateriaal wat je kunt bestuderen en doorlezen. Na deze basiscursus zijn er nog doorgroeimogelijkheden naar hoofdofficial na enkele jaren actief te zijn geweest als basisofficial.  En voor sommigen is het zelfs weggelegd om (assistent) proevenchef of (assistent) wedstrijdleider te worden. 

Het Team
Het SANOP Official Team is ontstaan uit een groep officials die namens de SANOP (Stichting Autosport Noord Oost Polder) de klassementsproeven bemenste tijdens de verschillende rally's in Nederland. Begin 1995 is er meer structuur gebracht in deze groep mensen en werd de SANOP Official Club opgericht. Sinds 1 oktober 2000 is de club een officiële vereniging met de naam SANOP Official Team, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In de loop van 2001 verkreeg het SANOP Official Team het lidmaatschap van de KNAF. Dit is de KNAC Nationale Autosport Federatie. We hebben officials die wonen in omgeving Emmeloord (Flevoland) maar ook officials die wonen in de provincies Overijssel, Friesland, Gelderland en Utrecht.

Het SANOP Official Team is actief bij zo'n 6 á 7 Nederlandse evenementen per jaar. Ook gaan we met onze club, of via een bevriende officialclub, naar enkele buitenlandse evenementen in Duitsland en België.

Nadat je een paar keer mee bent geweest, kun je lid worden van onze vereniging. De contributie die wij vragen is € 12,00 per kalenderjaar. Voor gezinsleden die op hetzelfde adres wonen kost het lidmaatschap € 2,50 per kalenderjaar. Wat je hiervoor terugkrijgt is het kosteloos mogen meedoen aan activiteiten die de vereniging organiseert, naast de rallyevenementen waar we naar toe gaan. Zoals de jaarlijkse barbecue. Ook stellen we een kledingpakket ter beschikking en delen we zo nu en dan een 'cadeautje' uit. Je kunt ook de keuze maken om ondersteunend lid te blijven en alleen mee te gaan met de rallyevenementen.